Bátran beszélők konferenciája

Már csak 5 perc. Egyre többen érkeznek, plusz székeket kell kirakni, roppant gyorsan fogynak az üres helyek. Pedig nem sztárelőadók fellépése várható. Ezek az emberek a fiatalokra kíváncsiak, az ország különböző pontjairól érkeznek Szanyba, a Beszélj bátran konferenciára.

Elhúzom a függönyt, seregnyi szempár mered rám. Elkezded végre, Erik? Már 10 perce indítanom kellett volna a nyitóbeszédemet, de hát mit tegyek, ha csak jönnek és jönnek. Megöleltem az előadókat, megvoltak a pacsik, elhelyezkedtem vállszéles terpeszbe, megvoltak a légzőgyakorlatok is. Most már kiballaghatok, talán mindenki megérkezett.

Egymásra figyelés.

Ezt a jeligét adom a konferenciának. Ahogy formálom a mondatokat, úgy ég belém egyre jobban, hogy ez a konferencia bizony nemcsak a 15-19 éves fiatalokról szól. Mindenkiről. És lám, szinte minden korosztály képviselteti magát, látok 2 évestől 88 évesig érdeklődő embereket.

Telt ház!

Bemutatom a műsorvezetőt. Naná, hogy ő is tizenéves fiatal. Németh Blanka, kedvenc színe a kék, gyerekekkel szeretne foglalkozni, vagy színésznőként varázsolni utánozhatatlan hangjával. Mindegyikre képes.

Egy konferencia legelső előadójának lenni, hatalmas feladat. Erős személyiségek, bátor jellemek kapják ezt a nemes feladatot. Nagy Rebeka 16 évesen áll kint, ostorral érkezik, emberszelídítésre vállalkozik, tánccal, kedves szavakkal, szilárd gondolatokkal. Ahogy múlik az idő, úgy nyugszom meg egyre jobban. Rebeka megcsinálja, ez a lány is rengeteg munkát tett a felkészülésébe. Megérte.

Érkezik Mikóczi Kriszti a szavak erejével. Ellentétpárokkal mutatja be azt a két választható utat, amellyel embertársaink fele közelíthetünk. A győri Toastmasters retorika klub tagja olyan életleckét ad, amelyet saját tapasztalatokkal erősít meg.

A győri TM klub másik tagja, Vasánszki Milán az önkéntességről beszél. Lazán, humorosan, átszellemülve. Pont úgy, ahogy érdemes egy színpadon ilyen témával létezni. Bravó!

Aztán belép a színpadközépbe Perge Luca. Testszemle előadásában a másikban való szépség megtalálására ösztönöz. Teljesen kinyitja magát, s ez átragad a közönségre is. Beszéde végén gyakorlatra buzdít, egyre szélesebbek lesznek a mosolyok.

Az első felvonás ötödik szereplője Szabó Enikő. A közel két méteres lánynak köszönhetően csend, derű és komoly figyelem ereszkedik a résztvevőkre. Elgondolkodtató élettörténeteket és azokból nyert tapasztalatokat hall a közönség, egyre több könnycsepp gördül le.

Egymásra figyelés.

Úgy mosolygok a szünet előtt, mintha 5-0-ra vezetne a csapatom a félidőben.

De ez nem verseny, meccs, itt nincs ellenfél, nincs győzelmi kényszer. Itt lehetőség van a fiatal előadóknak önmaguk kibontakoztatására, s a nagyszerű közönség figyelme garancia erre.

A szünetben aztán szétnézek. Beszélgetek, figyelek, ölelgetem a konferencia második felvonásának szereplőit. Látom, hogy mennyien kíváncsiak a Rajzolj bátran pályázatra érkező rajzokra. Mosonmagyaróvári (köszönöm Ambrus Melindának) és szanyi iskolás alkotásokat csodálják a résztvevők.

Öröm itt lenni!

A második felvonást Tamásfalvi Hanna kezdi. A salgótarjáni lány festi a szavakat, megrendítő metaforákat használ, vibrál a színpadon, egy olyan jövőt vizionál, amelyért érdemes munkálkodni.

Galambos Petra úgy lüktet a színpadon, mintha sporteseményen lenne. Ott, ahol bátran néz szembe az új szituációkkal, ott, ahol sportönkéntesként megannyi ismeretlen helyzetbe keveredik, de mégis nyitottságával, elfogadásával, életszeretetével megállja a helyét. Úgy, mint a konferencia színpadán.

Shah Amir nem finomkodik: olimpiai bajnok akar lenni. Hiába migránsozták le, hiába diedereg a mínusz fokban a Dunán, hiába él át a kudarcokat, határozottan halad céljai felé a biztos pontjainak köszönhetően. Amikor rámutat legfontosabb biztos pontjára, édesanyjára, különleges hangulat kerekedik a teremben.

Németh Dorinát vonzza a színpad. Lehet bármekkora feszültség, izgalom, drukk is a kulisszák mögött, ahogy kilép a színpadra, megváltozik, átszellemül, a helyére kerül. Gyerekeket, felnőtteket érintő súlyos témáról beszél, magával ragadó előadásában igazi tükröt tart elénk.

Maximális figyelem az első sorban: Dr. Lala, a konferencia fővédnöke.

Nehéz megszólalni a konferencia zárásánál, csak mosolygok, örülök. Lepörög gyorsan a nyár óta tartó folyamat minden filmkockája.

Eszembe jut az a csapat, amely sikerre vitte az első Beszélj bátran konferenciát:

Varga Györgyné Kovács Ildikóval és Gödri Danival igazi alkatócsapattá értünk a felkészülés során, mondjuk már előtte is egyfele húztuk a hajót. Rengeteg munkát, figyelmet, szeretetet tettek a fiatalokkal való foglalkozásba.

Mikóczi Feri az első pillanatoktól bízott a konferencia sikerében, soha nem feledem az első győri találkozásunkat, ahol megerősített abban, hogy szervezzük meg a konferenciát, bízzunk a fiatalokban. Jakabné Rácz Ildikó pedig olyan derűt, optimizmust, szakértelmet, odafigyelést hozott az életünkbe a felkészülés és a konferencia alatt, hogy ez a rendezvény sikerre volt ítélve.

Varga Erika, Legler Kata, Galambos Kíra, Hegedüs Áron, Piros Kornél, Kovács Balázs. A parádés önkéntes csapat. Nekik köszönhetően már a belépésnél felderült az emberek arca, odafigyelésüknek, tettre készségüknek hála, szinte hiba nélkül folytak a konferencia eseményei.

Balogh László, Dr. Lala, hazánk kiváló bohócdoktora pedig jelenlétével sokszorozta meg erőnket a konferencia fővédnökeként. Németh Zoltán, Dr. Prezi az Előadok tehát vagyok című tankönyvekkel ajándékozott meg minket. Szikora András várpalotai hangtechnikus profizmusa már az első percektől hallható és érezhető volt, Giber Kriszta és Kónya Tamás fotósok pedig minden részletre odafigyeltek. Szabó Linda a világklasszis grafikai arculatért volt felelős. Mosonyi Melinda és Mosonyi Bálint segítették a nyomdai munkálatok gördülékeny haladását.

Színpadon a Csapat!

Köszönöm szépen az első Beszélj bátran konferencia támogatóinak a segítséget:

Szany Nagyközség Önkormányzata, Interfa Bútoripari Kft., Piros András, Borgátai András, Borgátai Andrásné, Töreki Gyula, Piros András, Révhelyi Balázs.

Továbbá köszönöm a szülőknek, hozzátartozóknak, barátoknak, tanároknak, mindenkinek, aki segítette a konferencia létrejöttét.

A történet folytatódik 2020-ban….