Baj-e, ha gyáva vagyok?

Egészen biztosan az. Te gyáva vagy, annak születtél, ezen még Gandalf varázsbotja sem tud segíteni. Nem ilyen válaszra számítottál, ugye? Nos, ha rögzült gondolkodásmódú lennél,kapásból elfogadnád a keserű választ, miszerint a gyávaságon javítani nem lehet. Pedig lehet.

Carol S. Dweck pszichológia professzor különböztette meg a Szemléletváltás című könyvében a rögzült és a fejlődési szemléletet. Lássuk ezt egy példán, na meg két fickón,Rögzült Ricsin és Fejlődő Ferin keresztül.

Képzeljük el a következő szituációt: baktatsz egy poros utcán, amikor megpillantasz egy rosszulléttel küszködő középkorú nőt. Az utca eléggé zajos, zsúfolt és rohanó emberekkel teli. Rajtad kívül még páran kiszúrják a szenvedő nőt, de mocorog benned a gondolat, hogy segítsél-e.

Vajon mit tenne a két fickó?

Rögzült Ricsiben buzogna a tetterő, azonban túlsúlyba kerülnek az olyan gondolatok, amelyek végül leblokkolják őt. Ilyen kérdések és kijelentések szállják meg: Minek menjek segíteni? Inkább törődök a saját dolgommal. Miért pont én segítsek? Segítsen más! Úgy sem lesz semmi baja. Ricsi pedig megy a maga dolgára, simán otthagyja a gyötrődő nőt.

Fejlődő Feri számára is új a szituáció. Még sohasem segített senkinek, és most másodpercek választják el attól, hogy valami magasabb cél érdekében lemondjon a látszólagos kényelmetlenségtől. Hogy miről? Bizony, rengetegen bámulhatják, még az is lehet, hogy nevetségessé teszi magát azzal, hogy nem tud mit kezdeni a helyzettel. Azonban Ferink az érem másik oldalára szavaz, rendkívül rövid idő alatt cselekszik, szinte odaviharzik a nőhöz és segít neki.

Ennyire egyszerű lenne az egész? Ennyire fekete-fehér? Nem és igen.

Nem, mert tengernyi másik szituáció van, amikor bizony tovább tart a döntés folyamata, olykor alaposan meg kell fontolnunk döntésünket. Ilyenek például a “ha hallgattam volna, bölcs maradtam volna” esetek, amikor azt hisszük, hogy feltétlen közölnünk kell véleményünket, holott a hallgatás célravezetőbb lett volna. Vagy ilyen egy állásajánlat megfontolása, vállalkozás indítása, egy nem mindennapi rendezvény létrehozása.

Fontos eleme a bátorságnak a jelenlét. A döntő pillanatban félrelépni veszély, előre lépni áldás.

Igen, ugyanis szinte minden nap találkozhatsz egy olyan lehetőséggel, amely fordíthat, fejleszthet, változtathat rajtad. Elvihet egy olyan irányba, amely fele csak ácsingózol. Ehhez olykor elég csak pár lépést tenni, ahogy Feri is tette.

Szóval baj-e, hogy gyáva vagy? Egyáltalán nem. Lehet ez egyfajta lelki hajtóerő is. Amikor megjelenik a félelem, ösztönös reakció lehet az elmenekülés, leblokkolás. Coachok százai jönnének a válasszal ilyenkor, hogy maradj benne a helyzetben és tedd meg azt,amit eddig nem mertél. És miért tennéd meg? A célért, az ügyért, amit képviselsz, másokért, magadért. Hogy több legyél.

A kínai közmondás szerint„A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.” A bátorság grafikon szerint már egy lépés exponenciálisan növeli a bátorság szintedet, egy olyan szintet, amelyben nincs maximum, minden nap újraindulnak az esélyek, a lehetőségek arra, hogy bátor légy. Ezért nap mint nap előtted a ziccer, hogy valami olyat tégy, amit addig nem, vagy egyszerűen olyat, amitől bátrabb lehetsz.

Szeretnél megbecsült polgára lenni Bátorságországnak? Csatlakozz most! Katt ide!