„Az idő választott engem.”- interjú Danyi Istvánnal

Nincs időm megcsinálni. Vajon hányszor gondoljuk vagy mondjuk az előbbi mondatot? Danyi István egyáltalán nem merész tippem szerint egyszer sem. Az időgazdálkodási tréner már gyerekkorában a pontosságra törekedett, különleges kapcsolatát az idővel továbbfejlesztette, rendszerré alakította, s már ott tart, hogy segít az embereknek tudatosabbá válni idejük kezelésében, kiegyensúlyozottabbá válásukban. Az online és az otthoni térben való munka talán még sohasem kiáltott ekkora segítségért, mint most időbeosztás tekintetében. Mindannyiunk szerencséjére Stipi, azaz Danyi István tud nekünk segíteni.

Miért pont az időt választottad témakörödnek?

Úgy érzem, hogy nem az időt választottam, hanem inkább az engem. Ha visszagondolok arra, hogy milyen volt a kapcsolatom az idővel, már általános iskolában is iszonyat pontos voltam. Mindig bent voltam legalább egy fél órával az első óra előtt úgy, hogy egyébként egy településen volt az iskolám és a lakhelyem. Volt, sőt van is egy kedvenc játékom, amit talán pont azóta űzök. Szeretek azzal szórakozni, hogy óra nélkül megtippelem mennyi a pontos idő. Jellemzően 10 perc eltéréssel, de mindig tudom hol állunk aznap.

Mit szólsz ahhoz a kijelentéshez, hogy „Nekem erre nincs időm.”?

Ez egy kifogás. Hangsúlytól függően vagy egy udvarias, vagy egy passzív-agresszív kifogás arra, hogy valamit nem akarok megcsinálni. Nem azért, mert nincs időm, hanem mert vagy a feladat, vagy az ember akitől jön, vagy az időzítés nem szimpatikus számomra. Könnyebb elmaszatolni a valódi okot egy ilyen kijelentéssel, mint valakinek azt mondani a szemébe, hogy „neked ezt nem csinálom meg!” Szerintem jobb felvállalni magunkat és a valós indokokat, mint rákenni az időre, amiről már szinte mindenki tudja, hogy csak egy kifogás.

Rengeteg tanárt és diákot érint most az otthontanulási szituáció. Tudok olyan diákomról, aki éjfélig is készítette a feladatokat, hogy aztán reggel 7-kor folytassa a munkát. Sőt, néhány tanár arról is beszámolt, hogy szinte lehetetlen küldetés rendszerezni a feladatait. Nekik mit mi tudnál tanácsolni? Hogy fogjanak hozzá időbeosztásuk elkészítéséhez?

A jelen szituáció azért nehéz, mert egyik napról kell adaptálni a másikra úgy, hogy igazából semmilyen segítség nincs megadva hozzá. Nincs meg az emberekben a mindset, mert nem ehhez vagyunk hozzászokva. A változás pedig mindenkit kiborít elsőre. A legfontosabb ebben a szituációban, hogy ne várjuk el magunktól és senki mástól, hogy mindenki ugyanolyan hatékonysággal fog működni. Új a helyzet, rengeteg az inger ezért csökken a hatékonyság. Viszont azt sem szabad megengedni másik oldalról, hogy bárki szabadságnak vagy nyári szünetnek fogja fel ezt az időszakot. A két legalapvetőbb módszer, amit érdemes bevezetni a mindennapi életbe a keretek és a listák. A keretek azt jelenti, hogy minden reggel megvizsgálod azt, hogy mik lesznek a napod sarkokkövei. Mikor hol kell virtuálisan ott lenned kötelezően. Ezek alól nincs kibúvó, tehát mindenképpen időt kell rá áldozni. Ha ezek megvannak, akkor a fennmaradt időt érdemes felosztani. Ehhez jönnek jól a listák. Szintén reggel érdemes összeírni, hogy mik az aznapi feladatok. Nem kell túl nagy dologra gondolni, lehet ez egy bevásárló lista hosszúságú is. A lényege viszont inkább az, hogy rakjunk mellé jelölőket, hogy melyik mennyire fontos. Én egyessel szoktam jelölni az elengedhetetlen feladatokat, kettessel azokat, amik jó, ha megvannak, hármassal pedig azokat, amiket nem muszáj aznap megcsinálni. A keretek és a listák kombinációja így egy olyan vázat ad a napodnak, amihez mindig vissza tudsz nyúlni. Még akkor is, ha délelőtt tízkor már totál más lesz az egész napod.

Fotó: @miabate

Neked milyen offline vagy online módszerek segítenek az időd okos gazdálkodásához?

Offline az segített a legtöbbet, hogy megértettem, hogy soha nem lesz több, mint 24 órám. Megfigyelésem szerint ugyanis nem az a legfőbb probléma, hogy nincs időnk, hanem az, hogy túl sok a feladat, amit bele akarunk szuszakolni a napunkba. Fejben rendbetettem azt, hogy nem baj, ha valami kimarad és az sem baj, ha megváltozik a terv, amíg legalább egyenértékű a csere, amit csinálok. Magyarul, ha úgy érzem, hogy nincs kellő motivációm valamit megcsinálni, akkor nem azt mondom, hogy halogatom, halogatom, amíg már az utolsó utáni pillanatban leszek, hanem áthelyezem egy olyan későbbi időpontra, amikor nagyobb valószínűséggel fogom megcsinálni. Viszont helyette valami olyat csinálok, ami számomra legalább annyira értékes, vagy még értékesebb.

Az online módszerek között lehet szemezgetni bőven. Nekem sokáig az Amazing Marvin volt az etalon, amikor feladatkezelési programokról kérdeztek. Ez egy nagyon komplex és automatizálható rendszer, ami sokat segít abban, hogy időt nyerj magadnak a tervezésben. Az utóbbi időben viszont átálltam a Notion használatára, mert rájöttem, hogy nekem sokkal inkább arra van szükségem, hogy legyen egy agyi szemetesláda, amiben tudok keresgélni, mint egy olyan program, ami megmondja, hogy mikor mit csináljak.

Mik azok a legfőbb pontok, ami ahhoz kellenek, hogy rendszert tudjunk vinni az időnkbe/életünkbe?

A legalapvetőbb két dolog, ami kell a tudatosság és az akarat. Ha nem vágysz többre, jobbra, akkor nincs értelme belevágni a rendszered fejlesztésébe. A tudatosság azért kell, mert meg kell tudnod figyelni magadat és kritikusnak is kell lenned magaddal szemben. Ha azt gondolod, hogy mindent tökéletesen csinálsz és megint csak ott vagyunk, hogy nem lesz hova fejlődnöd.

Ha ez a két alapvető dolog megvan benned, akkor érdemes megvizsgálni a személyiségedet. Mik azok a dolgok, amik jellemeznek téged. Rengeteg módszer van, én személy szerint a DISC elemzést szoktam ajánlani. Az időgazdálkodási technikákat és módszereket pedig a személyiséged ismeretében és tudatában érdemes elkezdeni próbálgatni. Ha olyan módszereket próbálunk magunkra erőltetni, amik nem illenek a személyiségünkhöz, akkor azok nem sokat fognak segíteni rajtunk. Például nekem, aki kevésbé vagyok szabálykövető, nem működik a Pomodoro technika, ami 25 perc munka és 5 perc szünet váltakozásából áll. Ezért mondom azt, hogy az időgazdálkodási technikák bár általánosak, mindenkinek személyre szabott rendszerre van szüksége.

A veszprémi TEDxBenedekHegyes beszédedben beszélsz az Eisenhower mátrixról és a te ötlépéses módszeredről, ami segíthet az idő okos felhasználásában. Milyen hatással volt az életedre a mágikus piros folton való szereplés?

Egy TEDx beszéd megtartása szerintem minden előadó életében különleges élmény. Adtam már elő nagyobb tömeg előtt, tartottam tréningeket, műhelyfoglalkozásokat, de mégis a TEDx presztizse felülír mindent, amit addigi előadói tapasztalataidból megismertél. Számomra nagy megtiszteltetés volt, hogy előadó lehettem és azóta is büszkén viselem a TEDx előadó titulust. Fontos visszajelzés, hogy az ötleted, ami benned van, annak van értelme és megéri megosztani.

Van egy időgazdálkodási vállalkozásod, a Timentor.  Úgy nyilatkoztál róla, hogy fel szeretnéd futtatni országos szintig. E cél eléréshez mennyire kell megbolygatni az idődet?

Ha röviden szeretnék válaszolni erre a kérdésre, akkor azt mondanám, hogy semennyire. Pont azért, mert mindennek megvan a maga helye a napjaimban, heteimben, hónapjaimban. Tudom azt is, hogy legalább 3 év mire eljutok oda, ahol már elégedett lennék a teljesítményemmel. Ezt a 3 éves tervet bontottam szét részfeladatokra, és ezeken dolgozok napról-napra.

Mi a te szuperképességed, azaz te miben tudsz segíteni az embereknek?

Személyre szabott hatékonysági rendszereket készítek közösen azokkal, akik szeretnék, ha kiegyensúlyozottabb legyen az életük. Teszem ezt általam is kipróbált módszerekkel és rendszerekkel úgy, hogy figyelembe veszem a személyiségüket, munkakörüket és körülményeiket.

Mi a különbség a halogatás és a türelem között?

Halogatás az, ha valamit nem csinálsz meg, de nem is adsz neki időkeretet, hogy mikor fogod megcsinálni. A türelem már magában hordozza azt, hogy tudatosan nem csinálsz meg valamit. Lehet, hogy azért, mert tudod, hogy nem vagy olyan állapotban, hogy megcsináld, vagy azért, mert valami még hiányzik hozzá. A türelem ahhoz segít hozzá, hogy a megfelelő feladatot a megfelelő időben végezd el.

Mi az a dolog/cél/elképzelés az életedben, amelynek a legnagyobb határidőt adtál meg?

10 éves vízióm van azzal kapcsolatban, hogy milyen állapotban szeretnék lenni. Ha 10 év múlva beszélgetnénk, akkor azt mondanám magamról, hogy házas vagyok, vannak gyerekeim és abból élek, amit igazán szeretek. Segítek az embereknek, hogy hatékonyabbak és boldogabbak legyenek a mindennapjaikban. Többet nem árulok el! Beszélgessünk róla 10 év múlva!