„Az emberek ki vannak éhezve arra, hogy odafigyeljenek rájuk”- interjú Kiss Anikóval

Kiss Anikóval nagyot fordult a világ, amióta bűvkörébe vonta a retorika. Az elmúlt egy évben a győri Toastmasters klub elnökeként rengeteget tanult, tapasztalt, szerepelt. A klubok sajátossága, hogy egy évig tölthető be az elnöki pozíció. Anikóval az elmúlt időszakról, a retorika jótékony hatásáról és természetesen a bátorságról is beszélgettünk.

Hogy kerültél először kapcsolatba a nyilvános szerepléssel/beszéddel?

Hivatalos kapcsolatunk a nyilvános beszéddel 2018 áprilisa óta tart. Az interneten ismerkedtünk meg, egy, a hírfolyamban felbukkanó Facebook hirdetés kapcsán. A hirdetés valahogy így szólt: „Többet tudsz annál, mint amit el tudsz mondani? Mindig is izgulós típus voltál?  Mondanom sem kell, hogy magamra ismertem. Ellátogattam az eseményre, melyet a győri Toastmasters klub szervezett és azonnal éreztem, hogy nekem itt a helyem és csatlakoztam a csapathoz. Azóta rájöttem, hogy a nyilvános szerepléssel és beszéddel a kapcsolatom sokkal korábban, már gyermekkorban elkezdődött csak nem tudatosult bennem.

Mik azok a területek, amelyekre szerinted jótékony hat az, ha valaki fejleszti a nyilvános beszédét/kommunikációját?

Számos területet fel tudnék sorolni, ezek közül, most hármat emelnék ki: Az első, számomra a legfontosabb terület az önismeret. A beszédekre készülés során azon veszed észre magad, hogy elmélyül az önismereted. Attól a perctől kezdve, hogy elmondod az első nyilvános beszédedet, kezdetét veszi egy különleges utazás. A nyilvános beszédek megerősítenek, önbizalmat adnak, megtanítanak szembenézni a félelmeiddel. A második terület, amelyre jótékony hatása van, az az emberi kapcsolataid, beleértve a közvetlen és a tágabb környezetedet is. Könnyebben és pontosabban ki tudod fejezni az érzéseidet, gondolataidat, tudatosan kezded használni a kommunikációs stílusokat.

Nyitottabbá válsz a világra, a környezetedre, megtanulsz értő hallgatóvá válni, ami nagy kincs a mai világban.

Tapasztalatom szerint az emberek ki vannak éhezve arra, hogy odafigyeljenek rájuk. A harmadik terület, ahol kamatoztatni tudod a kommunikációs készségeidet, az a munkahelyed. Gondolj csak bele, lehetsz-e sikeres egy állásinterjún, ha remegő hangon, motyogva adsz válaszokat a kérdésekre? Vajon milyen benyomást teszel a kollégáidra, főnöködre, ha már egy bemutatkozás során zavarba jössz? Vezetőként lehetsz-e hiteles a beosztottaid előtt, ha nem tudsz magabiztosan megszólalni?

A Győr Toastmasters klub elnöke vagy. Hogy mutatnád be ezt a csapatot?

Vidám, barátságos, nyitott, segítőkész, tanulni vágyó emberek alkotják a győri TM klub csapatát. Minden tagunk különleges értékekkel rendelkezik, egytől egyig színes egyéniségek vagyunk. Együtt egy gyönyörű színkavalkádot alkotunk. Sokat tanulunk egymástól és sokat nevetünk együtt. A több mint két év során baráti közösséggé formálódtunk.

Elnökként milyen feladatok, küldetések találtak meg téged? Mit vártál el magadtól?

Küldetésemnek tekintettem, hogy megőrizzem és továbbadjam azt az értéket, melyet a győri Toastmasters klub alapítójától Mikóczi Ferenctől kaptam, amikor átvettem az elnöki tisztet, miszerint ennek a klubnak a mozgatórugója a barátságos, segítőkész légkör kell, hogy legyen.

Fő feladatomnak tekintettem, hogy odafigyeljek a klubtagjainkra, felismerjem, hogy mikor, kit hogyan tudok „megemelni” azzal például, hogy felkérem egy szerepvállalásra, vagy elbeszélgetek vele, hogy hogyan tudja elérni a céljait.

Mit vártam el magamtól? Erre nagyon egyszerű a válasz: az edzőnek a pályán a helye!

A Facebookon olvasható, a győri TM klubra vonatkozó küldetés kapcsán a támogató közeg kifejezés is olvasható. Mit jelent ez gyakorlatban?

Az emberek zöme fél megszólalni nyilvánosság előtt. Félünk attól, hogy kicsúfolnak, kinevetnek, bántó kritikával illetnek bennünket. Ez a félelem sajnos nem alaptalan. A Toastmasters közösség nem csak Győrben, hanem az egész világon támogató közeget biztosít a gyakorlásra. Ez az jelenti, hogy a klubestek alatt elhangzott beszédeket értékeljük és építő jellegű visszajelzést, nem pedig kritikát adunk. Elmondjuk, hogy melyek voltak a beszéd/beszélő erősségei és javaslatot adunk arra, hogy mely területeket érdemes még fejlesztenie.

Hogy épül fel egy klubest nálatok?

A klasszikus klubest három fő részből tevődik össze. A rövid bevezető után a felkészült beszédeket hallgatjuk meg. Tagjaink 11 speciális tanulási ösvény (Pathway) közül választhatnak. A választott ösvényhez különböző feladatok tartoznak, amely meghatározza, hogy milyen témában kell beszédet mondani. Az est második része a rögtönzés. Ez a rész a legvidámabb része az estnek. A rögtönzésvezetőtől különleges vagy éppen hétköznapi szituációkat kapunk, amelyre ott azonnal kell reagálnunk egy percben. Az utolsó részben értékeljük a beszédeket és az estet, illetve megválasztjuk a legjobb beszélőt, rögtönzőt és értékelőt.

Hány éves kortól kezdenéd el az emberek nyilvános beszédre való tanítását és miért pont akkor?

Én már az általános iskolában elkezdeném a tanítását, hiszen az első nyilvános beszédünk már ebben a korban elhangzik. Sok kisgyermek szorong, fél, izgul, amikor felszólítják felelni. Nem egy esettel találkoztam, amikor a nyilvános beszédtől való félelem visszavezethető egy beégett gyerekkori élményre, amikor a társak vagy éppen a tanár megszégyenítő kritikával illette a diákot olyannyira, hogy annak egy életre elment a kedve attól, hogy mások előtt megszólaljon.

Átestetek már helyszínváltáson, tagok jöttek és mentek, az elmúlt időszak pedig a „karanténhelyzetről” szólt. Mennyire nehéz együtt tartani ezt a közösséget?

A napjainkra jellemző anyagias világban bizony kihívást jelent úgy megtartani hétről hétre, hónapról hónapra egy klub dinamikáját, hogy csak azokra az érzésekre tudsz támaszkodni, amiért a klubba járunk.

A győri klubnak jók az alapjai, kialakult a „kemény mag”. Szeretjük ezt a klubot, mindazt, amit közösen elértünk.

Én ennek tudom be, hogy a járványhelyzet még inkább megerősített bennünket. Egyik hétről a másikra átálltunk az online estekre, és számos új ismeretekre tettünk szert közösen. Persze már alig vártuk, hogy újra megölelhessük egymást.

Kiknek ajánlanád a Győr Toastmasters klubot és miért?

Mindazoknak ajánlom a klubunkat, akik érdeklődnek a retorika iránt, akik szeretnék leküzdeni a nyilvános beszédtől való félelmüket és szeretnék fejleszteni a vezetői készségeiket. Szeretettel várunk mindenkit, akinek ebben a témakörben hiányzik az értő figyelem, a bátorító közeg.

Mit jelent számodra a bátorság?

Belső erőt, ami segít leküzdeni a félelmet.