A Hagakure

Öldöklés, kard, levágott fejek, harakiri, harc. A szamuráj szóról sokaknak az előbbi szavak juthatnak eszébe. Azonban van itt még más is: bátorság, fegyelem, szolgálat, tisztaság. Ki hinné, hogy gatyába, vagyis páncélzatba kellett rázni a szamurájokat, az erény bajnokait 300 évvel ezelőtt.

Jamamoto Cunetomo buddhista szerzetes is volt, szóval taposta az ösvényt rendesen a megvilágosodás felé. Másokat is ösztönözni akart, ezért lelkes tanítványoknak lediktálta filozófiáját, amelyet az ősi tanításokra alapozott.

Emeld fel képzeletbeli szamuráj kardodat, és vágj bele a témába, azaz 7 fontos gondolat a Hagakuréból:

1. A halál, mint motiváció

A Hagakure azt mondja, hogy minden nap úgy gondoljunk magunkra, mintha halottak lennénk. Megőrült ez az ember? Ugrott be első gondolatként. Belemélyedve az olvasásba rájöttem, hogy pusztán arról lehet szó, hogy dobjunk el minden kételyt, hiszen nincsen vesztenivalónk, főleg, hogy itt a földi életben több, mint valószínű, hogy nincs örök életünk. 

 A halál karmaiban szabaduljunk meg minden kicsinyes fontolgatástól, önimádattól, és kételytől.


– vallja Cunetomo.

2. A szolgálat elsőrendűsége

A szamuráj szó azt jelenti, hogy szolgálni. A Hagakure is erre esküszik, s nemcsak a hübérúrral szembeni engedelmességről van itt szó,hanem embertársai iránt is.

3. Az ítélkezés üldözése

A Hagakure bűnnek tartja az önközpontú gondolkodást és a mások felett való ítélkezést. Az tanácsolja, hogy ha nem jut eszünkbe valami igazán fontos gondolat, jobb, ha egy bölcs emberrel tanácskozunk.

4. A hét lélegzetvétel tanítása

A Hagakure szerint, amikor elérünk egy döntő pillanathoz(vállalni a véleményünket, kiállni egy nemes ügy mellett, bátornak lenni) hét lélegzetvételen belül tegyük meg a döntő lépést.

Nem ért ásítani a szamurájoknak sem

5. Félre a halogatással!

Ez kapcsolatban van a hét lélegzetvétellel. A szamurájok a hosszú fontolgatást a döntés halálának tartották, hiszen ha a harctéren elkezdett taktikázni a mezei szamuráj, akkor bizony könnyen a túlvilágon találta magát. Nem játszottak a második esélyre a szamurájok.

6. Figyelem és jelenlét

A halál filozófiájához hasonló tanítás, miszerint fel kell készítenünk magunkat a döntő pillanatra, ami a Hagakure szerint úgy érhető el, hogy tudatában vagyunk annak, hogy az életünk állandó veszélyekkel teli. Az igazán bátor szamuráj nem gondol a küzdelem eredményére, beleveti magát a cselekvésbe.

7. Az ásítás filozófiája

A Hagakure praktikus tanácsokban is erős. Cunemoto szerint nem illendő mások előtt ásítani. Ha mégis ásítanunk kell, és homlokunkat felfelé irányuló mozdulatokkal megdörzsöljük, az inger elmúlik. Ha az sem segít, csukott szájjal nyaljuk meg az ajkunkat a nyelvünk hegyével, kezünkkel vagy ruhánk ujjával takarjuk el a szánkat úgy, hogy senki se vegye észre.

És most mitévő légy?

Próbáld ki mind a hét lépést! Kezdd, mondjuk a legkisebb kihívással. Az ásítási próbatétel után rögtön jöhet a szolgálat. Ha kinyitod a szemed és figyelemmel követed a körülötted történő eseményeket, biztos lehetsz benne, hogy valakinek a segítségére tudsz sietni, vagy legalább megkérdezni, hogy segíthetsz-e. Állítólag már maga a gesztus is elemi erővel hat. Másokra és rád is. Próbáld ki!

Bátorság- leckék a postaládádban? Íratkozz fel most! Katt ide!