„A bátorság egy hatalmas, bennünk lakozó erő”-interjú Katona Bernadett-tel

Katona Bernadett gyermekkori álmait teljesítette be azzal, hogy a természetgyógyászat felé fordult. A kineziológia eszközeivel is segít felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hogy egy teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.

Hogy kerül egy mérnök informatikus szakember a természetgyógyászat világába?

Gyerekkoromban orvos szerettem volna lenni. Az ugyan folyamatosan változott, hogy állatorvos, sebész vagy épp genetikus, de azt hiszem, már akkor bennem volt, hogy valami olyannal foglalkozzam majd, amivel másoknak is segíthetek. Középiskola vége fele azonban magával ragadtak a számítógépek és a programozás, így az orvosi egyetem helyett mérnök informatikus szakra jelentkeztem, majd elvégzése után az autóiparban helyezkedtem el. Majd  rátaláltam a Prána Nadira, ami egy energetikai rendszeren alapuló harmonizáló és személyiségfejlesztő módszer, ennek gyakorlása volt az első lépése, hogy visszatérjek gyerekkori álmaimhoz.

Hogy definiálnád saját szavakkal a kineziológiát? Miben segíthet az embereknek?

A kineziológia egy olyan önfejlesztő és stresszoldó módszer, ami segít feloldani a bennünk levő lelki blokkokat és a minket gátló hitrendszereinket, amik akadályoznak, hogy megteremthessük testi-lelki egyensúlyunkat és megvalósíthassuk céljainkat. Segít a lelki harmónia megtalálásában, önbizalomhiány, életkori krízisek vagy kapcsolati problémák esetén, de képességeink fejlesztésében, önmagunk megismerésében is. A kineziológia tehát egy nagyon hatékony módszer, ami segít, hogy megoldjuk problémáinkat, elérhessük céljainkat, és azt az életet teremthessük magunknak, amit igazán élni szeretnénk.

Mi ihlette az általad vezetett Napfény Kuckó létrehozását?

Az évek során különböző önfejlesztő és spirituális ágakat, rendszereket tanulmányoztam és gyakoroltam, közben egyre erősödött bennem annak a vágya, hogy mindazt, amit megtanultam és tapasztaltam, ne csak barátaim, családom körében gyakoroljam, hanem hivatásszerűen foglalkozhassam vele. Ezért elvégeztem a természetgyógyász képzést, és közben beleszerettem a kineziológiába, ami egy kapu a keleti tanok és a nyugati orvoslás között, és egyszerű, de nagyon hatásos módon tud segíteni az emberek problémáin, lelki nehézségeinek leküzdésében.

Ezért hoztam létre a Napfény Kuckót, ahol nyugodt, biztonságos közegben segíthetek a hozzám fordulóknak nem csak a kineziológia, hanem egyéni tanácsadás, vagy éppen masszázs alkalmazásával, hogy megismerjék, megszeressék önmagukat, és felfedezzék a bennük rejlő végtelen lehetőséget és erőt.

„Te magad is formálod a világot, pont olyanná, ahogy élsz”. Ez az egyik írásod zárómondata. Te milyen értékek mentén igyekszel élni az életedet?

Mindenekelőtt az élni és élni hagyni elvét követve. Igyekszem másokhoz empatikusan, elfogadóan fordulni, és úgy élni az életemet, hogy azzal lehetőleg ne ártsak másoknak, a természetet, a környezetemet és a Földet is beleértve. Próbálom minden helyzetnek meglátni a jó oldalát, még ha épp az adott pillanatban ez nehezen is megy, akkor is.

Mert képesek vagyunk még a legrosszabb dolgokból is felállni, tudunk belőlük építkezni, és erősebben, megújulva jönni ki belőlük.

És végül: sokat nevetek. Mert a nevetés, a mosoly gyógyír, nemcsak saját magunk, hanem az egész világ számára. Ragadós, és másokat is jókedvre derít.

A Facebook oldaladon feltűnt egy kép, amely a kínai utazásodat hivatott megörökíteni. Miért utaztál el az ázsiai országba és milyen tapasztalatokkal tértél haza?

Részmunkaidőben lean mérnökként dolgozom egy cégnél, és Shenyangban töltöttem 2 hetet az ottani kínai testvérgyárunkban. Szerencsére az estéink és egy teljes hétvégénk szabad volt, így volt lehetőségünk körülnézni a városban. Nagyon érdekes volt bepillantást kapni az itteni életbe, ahol 8 millió ember él egyszerre egy városban, a 40 emeletes felhőkarcolók között sétálva egyszer csak felbukkan egy több száz éves épület, vagy épp a város közepén egy olyan parkba jutsz, ahol eltűnik minden rohanás, és az emberek csak pihennek vagy táncolnak a fák között, mint egy kisebb fesztiválon. Különösen jó volt, hogy a helyiek mind kedvesek, mosolygósak voltak, és bár nem nagyon beszélnek angolul, ezért a kommunikáció legtöbbször csak kézzel-lábbal működött, mégis mindenki roppant segítőkész volt.

Gyerekeknek és felnőtteknek is segítesz. Hogy tudsz személyre szabott szolgáltatást, támogatást nyújtani korosztálytól függetlenül?

Azt gondolom, függetlenül attól, hogy valaki felnőtt, vagy gyerek, mindenkihez a saját nyelvén, az ő szavaival kell tudni szólni, hogy megérthessük őt, és ő is megérthessen minket. Szerencsére a kineziológia eszköztára nagyon széles, sokféle módszerből tudok választani. Van olyan ága, ami kimondottan a gyerekekkel való munkában segít. Ilyenkor kevesebb izomtesztet, és több játékosságot, feladatot használok, és sokat is beszélgetünk az oldás közben. Hozzám inkább már nagyobb, 10-12 éves vagy idősebb gyerekeket hoztak eddig, nagyon jó volt velük dolgozni. Lelkesek, érdeklődők, és nagyon meg tudnak nyílni, ha valaki figyelemmel, szeretettel fordul feléjük.

Mi a helyzet a felnőttekkel?

A felnőttekkel való munka annyiban más, hogy ők a maguk elhatározásából jönnek hozzám, ők már hoztak magukban egy olyan döntést, hogy valamin változtatni szeretnének. Esetükben könnyebb egy célt meghatározni, amin dolgozhatunk, míg egy gyerek nem feltétlenül ugyanazt szeretné, mint a szülei. Ilyenkor még több oldalról körül kell járni a helyzetet, hogy olyan megoldást találjunk, ami a szülőnek és a gyereknek is megfelelő, mert a kineziológia is, mint minden más segítő módszer, csak akkor használ, ha az illető maga is szeretné a változást, és ezért hajlandó tenni is. De felnőtteknél ugyanúgy egyedi minden egyes alkalom, minden oldás, hiszen van, aki szívesen és sokat beszél önmagáról, míg más nehezebben nyílik meg, vagy épp nehezebben tudja megfogalmazni érzéseit, gondolatait.

Szerencsés vagyok, mert könnyen ráhangolódom az emberekre, meg tudom érteni, át tudom érezni a gondjaikat, és őszintén, a segítségnyújtás szándékával figyelek rájuk, ezért meg tudnak bízni bennem, és nyíltan tudnak beszélni önmagukról.

Hiszen ilyenkor tudom én is a megfelelő segítséget adni, és felemelően jó érzés látni, hallani, amikor egy oldás végén valaki megkönnyebbül, mosolyog, és úgy érzi, feltöltődött.

Honlapodon olvasható, hogy „az izomtesztelés segítségével arról kapunk visszajelzést, hogy egy adott dolog okoz-e, és ha igen, hol okoz stresszt és energia elakadást a szervezetben.” Mit jelent gyakorlatban az izomtesztelés?

Megkérem a vendéget, hogy miközben az elérendő céljára gondol, a karját vagy lábát állítsa bizonyos testhelyzetbe. Ezután enyhén megnyomom az adott testrészt, ez a folyamat tulajdonképpen az izomteszt. Az alapvetően stabilan tartó izmok másképp reagálnak erre a nyomásra, ha stressz éri a szervezetet, elgyengülnek. Kineziológiai izomtesztnél ez éppen csak észrevehető, de extrém helyzetben akár teljesen „kikapcsolnak” egy pillanatra – gondoljunk csak bele, hogy ha valakivel egy nagyon rossz hírt kell közölnünk, leültetjük előtte. A hirtelen erős stressz ugyanis elgyengíti a láb izmait. A tesztelés során kapott izomválaszokból kapok végül egy mintát, ami alapján látom, hogy milyen korrekciókat használjak, hogy oldani tudjuk a problémán levő stresszt és energetikai elakadásokat. Ilyenek lehetnek például akupunktúrás pontok, reflexpontok tartása vagy masszírozása, különböző vizualizációs vagy mozgásos feladatok és érzelmi stresszoldás.

Saját magadon tudod alkalmazni a kineziológia módszereit?

Nagyrészt igen. Sok egyszerű gyakorlat van, amit bárki el tud végezni otthon, ezekből szoktam is mindig mutatni a vendégeimnek, illetve magam is használom őket.

Oklevelek sokaságát szerezted. Miért fontos számodra az önképzés?

Segítő szakemberként fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlesszem a tudásomat és önmagamat is, hiszen ahhoz, hogy hiteles legyek és valóban tudjak segíteni, elengedhetetlen, hogy én is ismerjem saját magamat, a szakmámat és az emberek, az agyunk működését.

Minden egyes tanfolyamon a kineziológia vagy egyéb segítő módszerek más és más oldalába látok bele, újabb lehetőségeit ismerem meg, amiket aztán beépíthetek a munkámba.

Hiszen minden egyes ember különböző, így mindenkinek másfajta segítségnyújtásra van szüksége. Most pont egy női körvezető képzés vége fele járok, amivel kimondottan nőknek szeretnék segíteni. Egy női körben kis csoportban, egymást támogatva, közösen beszélünk a nőiséget érintő kérdésekről, a női testről, lélekről és a nőiségben rejlő lehetőségekről és energiákról.

Mit jelent számodra a bátorság?

A bátorság számomra egy hatalmas, bennünk lakozó erő, ami nem azt jelenti, hogy sohasem félünk semmitől, hanem hogy ha félünk is, vagy épp kilátástalannak látjuk a helyzetünket, akkor sem adjuk fel, hanem megyünk előre a céljainkért, az álmainkért és magáért az életünkért!