7 tipp az életbátorsághoz

Hogyan lehetsz bátrabb? Létezik a bátorságnak titka? Milyen módszerei vannak a bátorságfejlesztésnek? 7 konkrét és használható tipp következik, olyan bátorságtrükkök, amely csak arra várnak, hogy megvalósítsd őket.

Ítélkezés nélkül kommunikálj!

Te mekkora egy…vagy! Ha nem is mondod ki az illetővel szemben, akkor még a gondolataid között ott bújkálhat a melegebb éghajlatra küldés lehetősége. Igen, ez időleges megkönnyebülést is hozhat. De mi van, ha szemtől szemben kommunikálnál úgy, hogy a sértést sutba dobod? Elismerem, az már egy magasabb szint, de érdemes nekiveselkedni. Hajrá!

Roppant fontos a tiszta és egyenes beszéd.

Légy önazonos!

Válaszd a bátorságot a kényelemmel szemben! . A helyes út mellett dönteni, azzal szemben, ami gyors és könnyű. Gyakorolni az értékrended, nem csak kinyilatkoztatni. Bizony, írni, beszélni sokkal könnyebb, mint gyakorlatban megvalósítani, ezért is lényeges szamuráj módra cselekedni, még ha fájdalmas, akkor is.(info: forbes.hu)

Vállald a gyakorlást a pofára esés árán is!

Ujpál Zsófia, pszichológus szerint :

“a bátorság nem azt jelenti, hogy nem félünk. Mindannyian félünk valamitől. A bátorság csupán annyit jelent, hogy te vagy az egyetlen, aki tudja, hogy félsz. Érdemes ezért összeírni magadnak, milyen gondolataid vannak a félelemmel teli helyzetben. Sokszor a gondolataink gátolnak meg minket a cselekvésben. És ezek a gondolatok sokszor nem is végiggondolt, alátámasztott gondolatok, csupán hiedelmek, amik talán nem is állják ki a valóság próbáját. Kezd el figyelni a gondolataidat, és gondold át, valóban reális gondolatok-e, vagy csak félelmek? Az elején természetes, hogy félsz ezektől a helyzetektől, mindent el kell kezdeni valahogy, és minden lehet félelmetes az elején. És az is természetes, hogy lesznek olyan dolgok, amikről utólag látod, hogy máshogy kellett volna. Sportolsz valamit? Például tudsz biciklizni? Gondolj csak bele, hogy azt hogyan tanultad meg. Biztos estél párszor, de ez kellett ahhoz, hogy aztán biztonsággal tudj biciklizni.”

info: kamaszpanasz.hu

Keresd a kihívásokat!

Kutasd fel azokat a helyzeteket, amelyektől eddig szorongtál. Pl: kibeszélés helyett légy őszinte, szólíts meg egy kedves ismeretlent, hívj fel egy olyan ismerőst, akivel évek óta nem beszéltél, próbálj ki egy extrém sportot stb. Mindenkinek vannak olyan kihívásai, amelyek csak rá várnak.

Ismerd el, ha hibáztál!

Ismersz magát mindenhatónak tartó főnököt? Magát tévedhetetlennek tartó embert? Brené Brown bátorságszakértő szerint azzal, hogy vállaljuk esendőségünket, sebezhetőségünket, hibáinkat, egy boldogabb életre lesz lehetőségünk.

Vágj neki az ismeretlennek!

Osho szerint a bátorság azt jelenti, hogy

“minden félelmünk ellenére nekivágunk az ismeretlennek. Ha kihajózol az ismeretlen tengerre, mint Kolumbusz tette, félelem van benned, mérhetetlen félelem, hiszen nem tudhatod, mi történik majd. Elhagyod a biztonságos partokat. Minden a legnagyobb rendben volt körülötted, csak egyvalami hiányzott: a kaland. Nekivágni az ismeretlennek borzongató élmény. A szív újra dobogni kezd, és újra élsz, megtelsz élettel. Lényed minden porcikája életre kel, mert elfogadtad az ismeretlen kihívását.”

Légy a 21. század Kolumbusza!

Ne egyél üvegpoharat!

Dragomán György ( dragomangyorgy.hu ) író elbeszélésében a következő tanácsot adja:

”… a hülyék, azok többnyire bátraknak gondolják magukat, és ezt néha annyira meggyőzően bírják csinálni, hogy mások is elhiszik nekik, és jól összekeverik a hülyeséget a bátorsággal. Ismertem például valakit, aki csakis azokat tartotta bátraknak, akik képesek voltak megenni egy üvegpoharat. Az igazán merészek aztán később vittek neki friss sportújságot a gasztroenterológiára…a bátorság azt jelenti, hogy eljön egy pillanat, amikor minden rajtad múlik, minden, az élet is, és a halál is, minden, és tudod, hogy minden rajtad múlik, és elbírod ennek a tudásnak a felelősségét és súlyát, és vállalod a sorsod, és azt teszed, amit tenned kell. És ne gondold, hogy nem félhetsz közben. Mert az, hogy félsz, az nem jelenti, hogy gyáva vagy. Mert a félelem az alap, abból következik, hogy tudod, hogy mivel nézel szembe. Ha le tudod győzni a döntő pillanatban, az a bátorság.”

Ha tetszett a cikk, bátran oszd meg a nagyvilággal! Kipróbáltad a 7 pont valamelyikét? Írj üzenetet, hogy megveregethessük virtuálisan a vállad.

Szeretnél elutazni Bátorságországba? Kattints a ide és tarts velünk!